Vad ska man tänka på när man hänger upp en TV?

En TV är tung och det krävs att den monteras på rätt sätt. Vi vill i första hand hänvisa till väggfästets manual för hur just ditt väggfäste ska monteras.

Om din vägg är gjort i betong så blir din största utmaning att borra hålen med rätt storlek på borren och med rätt avstånd från varandra. Lyckas du med det kommer din TV sitta på plats. Tänk på att rätt borrmaskin med rätt borr (kvalitet) gör borrandet i betong till en fröjd i jämförelse med billig utrustning.

Om du har en gipsvägg så ställs du inför en helt annan utmaning. Det spelar förmodligen ingen roll hur lätt din TV är så kommer du ändå inte kunna montera den på väggen genom vanliga pluggar i gipset.

Om du äger bostaden så kanske du kan lossa gipsvägen och montera en MDF-skiva bakom eller något annat som gör det lättare att montera tunga saker på väggen. I de flesta fall är detta dock inte aktuellt.

Det är ingen dum idé att leta reda på minst 1 regel att fästa väggfästet i. Det är inte säkert att ditt väggfäste är stort nog för att monteras på två reglar och det är heller inte säkert att din TV hade hamnat där du vill ha den. Men att försöka hitta en regel att fästa i gör att du genast har en betydligt bättre grund för ditt väggfäste. Har du stålreglar kanske du bör undvika att fästa i någon regel alls.

Gips är poröst och kommer inte orka hålla upp en TV utan hjälp. Har man inget annat val kan välja att använda sig av s.k. metallexpander (molly). Dessa finns för både enkel och dubbelsidig gipsvägg så välj rätt beroende på vad du har.

Metallexpanders är den enda lösningen om du bara en gipsvägg och fungerar på så sätt att när du borrat hål för den så kan du med ett specialverktyg veckla ut dem på baksidan av gipsväggen. Detta gör att du kan belasta skruvhållet mycket mer än vad du annars skulle klarat av. Nackdelen är att du gjort ett stort hål i gipsväggen och att det är väldigt svårt att få bort dem (även om det går).

En vanlig gipsvägg 13mm tjock och en metallexpander (M4) gör att du kan få en tvärlast på ca 0,2kN (alltså kraften neråt, precis intill väggen). Om du ha dubbla gipsväggar så blir bärkraften dubbelt så hög. Ju längre ut från väggen din TV-kommer och om du tänkt använda en arm (vilket vi inte rekommenderar på gipsvägg) så kommer även draglasten ha betydelse. Alltså hur mycket fästet står emot en kraft rakt bort från väggen.

En tvärlast på 0,2kN motsvarar ungefär 20kg, eller strax där under. Det är däremot bra om man räknar på den säkra sidan och om du kan använda större metallexpanders (M5 eller M6) så ökar belastningen du kan lägga på varje skruvhål.

Om TV:n kommer hänga in till väggen och du använder 6st M5 för att montera ditt väggfäste så kommer du kunna hänga upp väldigt tunga TV-apparater och det bör inte vara något problem.

Vi vill dock understryka att det är värt att dubbelkolla allting. Snacka med de som säljer metallexpanders och bor du i en hyresrätt så ringa och rådfråga din hyresvärd/bovärd. Dessutom bör du alltid följa anvisningarna som står i instruktionerna för ditt väggfäste.

Kommentarer inaktiverade.