Hur hänger man snyggast TV:n på väggen?

Att hänga upp sin TV på väggen är givetvis ingen nödvändighet, men det kan absolut bidra till ett snyggare vardagsrum. Exakt hur du hänger upp din TV på väggen varierar beroende på TV, väggfäste och dina väggar.

Du kommer behöva ett väggfäste som passar till din TV. Som tur är finns där en standard skapad av VESA och kallas ofta för VESA mount även om den egentliga förkortningen är VESA MIS (Mounting Interface Standard).

Små TV-apparater som väger mindre behöver inte ett lika stort fäste som en större TV. Om TV:n väger mindre öppnar det även upp för andra möjligheter som att t.ex. montera TV:n på en arm som gör att du kan vrida och böja din TV på ett helt annat sätt.

Du behöver alltså först ta reda på vilken VESA MIS din TV följer. Vanligtvis står det något i stil med VESA 400×400, VESA 400×200 eller VESA 200×200, men det finns en mängd olika kombinationer.

Siffrorna berättar om avståndet mellan skruvhålen på TV:ns baksida, där VESA 400×400 alltså har 40cm mellan skruvhålen. Det krävs alltså att väggfästet har stöd för samma avstånd för att du ska kunna fästa TV:n på väggfästet.

Den andra och kanske viktigaste aspekten är att väggfästet klarar av din TV:s vikt. Idag är många TV-apparater väldigt lätta jämfört med förr och det gäller även när man jämför olika platt-TV. Designen har blivit mycket mer slimmad och där en 70 tums TV kan väga 35-40 kg idag så kunde en 37 tums väga detsamma för mindre än 10 år sedan.

En tredje aspekt som har stor betydelse om din TV inte är så stor är att väggfästet absolut inte ska vara onödigt stort. Ett väggfäste för 60 tums TV kan passa en 30 tums modell, men risken är stor att man ser väggfästet vilket gör att väggmonteringen inte blir snygg.

Hur högt ska TV:n monteras på väggen?

Det finns inga exakta mått på hur högt eller hur lågt en TV ska monteras på. Samma regel som gäller vid kontorssittande gäller även vid TV-sittande och det är att TV:ns centrala punkt ska vara strax under blicken om man tittar rakt fram.

Det är mycket behagligare och lättare att titta neråt än att titta uppåt. Om man har en hög TV-bänk är det lätt man får för sig att montera TV:n på den höjd som passar estetiskt och sedan tänker man inte på de ergonomiska aspekterna. Att behöva titta uppåt anstränger nacken och kan inte bara vara jobbigt utan även ge onödiga spänningar.

I många svenska vardagsrum är TV:n en central del och man bygger ofta vardagsrummet runt den – påt gott och ont. Om man vet med sig att man kommer titta mycket på TV:n så bör man i första hand ta hänsyn till det ergonomiska och sedan det estetiska.

Ska däremot TV:n inte vara i fokus och inte användas i någon större utsträckning så kan man efter eget behag gå ifrån dessa riktlinjer. Kanske vill du bygga ett vardagsrum som inte kretsar kring din TV.

Hur fäster man väggfästet i väggen?

Du bör följa anvisningarna som följer med väggfästet. Det finns så många olika varianter att det är svårt att gå in på här. Vi har dock en skrivit om vad du bör tänka på.

Kommentarer inaktiverade.